QUÈ PODEM APRENDRE DEL REFERÈNDUM I DE LES DARRERES ELECCIONS CATALANES

 

Conferenciant: Salvador Cardús  i Ros, Dr. en Ciències Econòmiques, Sociòleg i Periodista.

En aquests moments intentar fer una anàlisi de la situació i veure a on ens porta és difícil, tenim poca informació del que passa, i no sabem si la que rebem és certa o interessada. Nosaltres mateixos fem una selecció de tot el que escoltem, tothom està amoïnat. En aquesta situació ningú és capaç de fer un pronòstic de què passarà.
Què hem après?:
Malgrat que totes les dificultats l’1 d’octubre va ser un èxit d’organització popular. La repressió de l’Estat va tenir com a resposta que més gent anés a votar. No s’entén com ha actuat l’Estat Espanyol (policia, jutges, mitjans de comunicació…)
Ens vam equivocar pensant que respectarien el resultat de les urnes. També en la interpretació interessada que s’ha fet de l’actuació de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart quan intentaven tranquil·litzar a la població i evitar aldarulls. Tampoc creiem que empresonarien a ningú ni que i hi haurien de marxar líders a l’estranger. No s’havia previst el silenci internacional davant del resultat de les urnes ni de les actuacions policials. Que tot i la divisió política, aquesta no s’ha produït socialment, ja que la societat catalana continua funcionant amb normalitat, la qual cosa demostra que és una societat cohesionada. Ara té molta importància que els líders generin confiança i en moments difícils donin una sortida
En aquests sis mesos que ha passat?
Hem perdut el relat coherent vent vist i favorable, a partir d’octubre, el fonament de per què volíem la independència (relat social). Ens acusen d’unilaterals sense pensar que volem un referèndum no unes eleccions. El govern espanyol es nega a negociar per la qual cosa és ell l’unilateral. Ens fan sentir culpables perquè no formem govern però a canvi ells ens posen obstacles a tot.
No se sap que passarà, encara no ha acabat però segur serà una sortida democràtica. Aquesta situació no agrada a ningú, tampoc a Europa. S’ha de tenir en compte que Catalunya està a la capçalera de les exportacions d’Espanya.

 

Neus Pérez Hernández

 

Publicat a General