“QUAN EL PASSAT ÉS UNA PATATA CALENTA”

 

       “

Toni Orensanz

A través de la investigació  feta  sobre la Guerra Civil espanyola i l’experiència familiar, Toni Orensanz fa una reflexió sobre com cada un de nosaltres som capaços d’interioritzar les experiències individuals, socials i polítiques.

El passat ens ve donat a nivell individual per les experiències familiars. La nostra memòria històrica és allò que ens ha transmès el nostre entorn més proper, no importa el bàndol del qual parlem. El poder polític ens dóna un relat  esbiaixat i interessat dels fets i de vegades és la mateixa família la que altera, amaga  o canvia els fets per fer-los més assumibles.

És difícil oblidar el passat quan es traumàtic ja que es perd l’objectivitat i la veritat és el que menys importa. Quan mirem la història hauríem de ser capaços de matisar els fets, ja que cap  dels bàndols és homogeni en els criteris ni en les decisions que prenen. Aquestes, correctes o no, depenen del moment i la situació  en que es troben les persones.

Per veure això només cal investigar la nostra història recent ( guerra civil) i, si fos possible, analitzar els fets que van succeir de manera objectiva i crítica,  la qual cosa no ha succeït mai.

És fàcil definir en una situació de conflicte qui és bo i qui és dolent? Aquesta és “la patata calenta”.

 

Neus Pérez

 

Publicat a General