Més Filosofia i menys Trankimazin

“La passivitat que implica el consum de psicofàrmacs dificulta la participació activa de l’afectat en la seva recuperació, alhora que infravalora el paper de l’entorn en la gènesi del malestar que experimenta. Urgeix un canvi de tendència: com podem tirar-ho endavant?”
Aquestes paraules de la Psicòloga Clínica, Clara Esquena, resumeixen el contingut bàsic de la seva conferència a l’Aula de Barberà.
També es podria titular la conferència “Més Plató i menys Prozac”, ja que explica com a l’antiga Grècia Homer , als seus poemes èpics, ja diu que la malaltia humana (mental) pot ser provocada per : la violència, el càstig dels deus o és d’origen ambiental. Com a solució explica que la paraula té poder curatiu. També Plató parla de “l’art de conduir les ànimes a través del discurs”.
Plató busca la veritat i pensa que s’ha de permetre que neixi en l’ànima la temperància i , quan aquesta arriba, és fàcil procurar la salut tant del cap com de la resta del cos.
Gorgias, un filòsof sofista, creia que la paraula té una potència equiparable a la dels medicaments pel que fa al bon ordre de l’ànima. És molt important la confiança del pacient.
Un altre filòsof grec, Aristòtil, diu que el “logos”, la paraula, té un triple poder per convèncer. És un gran defensor del poder de purificació o “catarsis”dels Poemes Tràgics, les tragèdies, que tant agradaven als grecs, a través de les paraules.
A l’Acadèmia platònica, al Liceu Aristotèlic o a la Casa jardí d’ Epicuri a Atenes s’utilitzen tècniques d’autocontrol, de concentració, oració , etc.
La Clara afirma que hem convertit el sofriment humà en una malaltia psiquiàtrica. A continuació enumera els mites i les falses creences del model biomèdic actual com:
“Els trastorns mentals són malalties cerebrals causades pel desequilibri de les anomalies genètiques i defectes de la estructura i funció cerebral”
“La medicació psicotròpica funciona molt bé”.
“La psiquiatria biològica ha fet grans progressos per la causa de les malalties mentals al mon .”
“Educar la societat sobre la idea de que els Trastorns Mentals tenen el seu origen en causes biològiques”
La solució que s’ha donat passa per una major inversió en investigació en el camp de la neurociència.
Al llarg de l’historia s’han investigat una gran quantitat de tranquil•litzants. De fet els tranquil•litzants han substituït al Psicoanàlisi.
El Prozac és un principi contra la Depressió. Actualment 54 milions de malalts en prenen aquest medicament. En realitat hi ha una escassa diferència entre el Prozac i un Placebo. És una despesa farmacèutica injustificada.
Manca informació sobre els perills del llarg consum d’aquests medicaments i de la combinació amb altres drogues.
El que és una equivocació és fer creure a una persona que té problemes neurològics en comptes de veure què li passa.
La bogeria és un somni del qual es pot despertar. “ Em vaig curar ignorant les veus. Les escoltava , però va arribar un moment en que ja no els hi feia cas”.
Existeixen tractaments alternatius com la Psicoteràpia que és un tractament exercit per un professional autoritzat, que utilitza mitjans psicològics per ajudar a resoldre problemes humans en el context d’una relació professional.

Pilar Gimeno

Publicat a General