MENORS D’EDAT : 10 CONSELLS PER A L’ÚS SEGUR DE LES NOVES TECNOLOGIES

La Policia Nacional ha elaborat el següent decàleg amb alguns consells a tenir en compte per pares i menors, davant l’ús dels nous dispositius electrònics que permeten la navegació per les xarxes socials:

1. El nou aparell és un regal, però no una joguina. És recomanable que l’aprenentatge del funcionament es faci conjuntament pares fill. També, cal conèixer els riscos.

2. El menor ha de tenir clar com utilitzar el seu nou equip i protegir-lo de possibles pèrdues o accessos no desitjats. Cal anotar les dades identificatives de l’aparell i bloquejar el seu ús amb contrasenya.

3. La millor regla és que des d’un bon començament menors/adults acordin normes d’ús, seguretat i racionalitat.

4. Els adults haurien saber i elegir les diferents opcions de l’operadora, així com aplicacions, programes i serveis que s’instal.len o contracten i les seves condicions.

5. Quant més jove sigui el nou usuari, major supervisió, acompanyament i conscienciació de l’ús que es faci de l’smartphone, tablet, ordinador, consola, càmera, … com també de la informació que s’intercanvia.

6. En el cas dels més petits, els pares poden instal.lar programes que filtren l’accés a webs i contingut inapropiat o perillós. En cas de dubta contactar amb la Policia, al 091 o per email (plancontigo@mir.es).

7. Si el menor és molt petit, el nou usuari o sigui el nen o nena, ha d’assumir, ha d’acceptar que els seus tutors tinguin un accés global al contingut i ús del mòbil, tablet o ordinador. I, utilitzar els aparells en espais públics o oberts de la casa.

8. El menor ha de conèixer els riscos en els que es pot trobar en utilitzar el nou equip, sinó que també ha de ser responsable i respectuós en relacionar-se amb els altres nenes. Qualsevol atac, humiliació, xantatge o broma molt pesada “el ciberassetjament” és intolerable i pot arribar a ser un delicte.

9. És molt important acordar amb el menor unes normes raonables i respectuoses cap a tothom, quan en fem fotos o vídeos. També si compartim imatges o fem distribució i que pugui perjudicar la imatge de qualsevol. No només pot ser un DELICTE, sinó també la importància de ser RESPECTUÓS.

10. Al menor, hem d’avisar-li sobre els risc de frau o condicions s’assumeixen de forma conscient o no, quan facilitem les dades a altres persones, Cal ser molt prudents en el comerç electrònic, així com vigilat l’existència del malware (virus, troianos, spam).

– ampa can planas –

Publicat a General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.