MARIE CURIE, DONA DE CIÈNCIA: UNA LECTURA ACTUALIZADA

Intentarem descobrir alguns aspectes de la vida de Marie Curie amb les explicacions de Xavier Roqué Rodríguez  professor d’Història de la Ciència de la UAB.

“Maria Salomea Sklodowska-Curie” més coneguda per Marie Curie (1867-1934), és una dona valenta, decidida i treballadora. Apareix en moltes ocasions com una persona solitària però no és així, sempre va estar amb bones relacions familiars i amb un gran equip de col·laboradors en les seves investigacions.

Hi ha poca representació de les dones a les Ciències. La Comissió Europea incentiva amb la campanya “La Ciència és cosa de noies”

Marie va ser educada igual que els seus germans, cosa poc comú en aquella època on les noies no poden accedir a educació superior. Amb la seva germana, que estudia medicina s’ajuden: una treballa, l’altra estudia i després s’intercanvien.

Hi ha un “flechazo“, atípic en aquesta època. Pierre està en contra del matrimoni pel tracte que es donava a les dones i Marie volia treballar i el “matrimoni convencional” estava en contra d’aquesta opció. Es casen, Marie continua treballant, tenen dues filles:

Irene Nobel en Química en 1935 i Eva que escriu la biografia de la seva mare.

Matrimoni i vida familiar

Viuen en una casa senzilla, el pare de Pierre cuida la filla gran, poques activitats socials ni familiars. S’escrivien amb els familiars de tant en tant. Organitzen la seva vida per poder treballar, això que ara anomenem “conciliar”.

Descobriment de la radioactivitat

Preparant la seva tesi doctoral es va trobar amb el descobriment casual de Becquerel : la radioactivitat natural. Ella i el seu marit van començar a investigar aquest fenomen. Van descobrir que no només l’urani tenia aquesta característica, altres minerals com pechblenda, gas radó, turió, poloni (en record a la seva terra natal) que també tenien aquestes propietats.

Ells van fer els primers passos per l’estudi de l’energia nuclear important en el segle XX.

L’any 1903 donen el premi Nobel a Becquerel i Pierre Curie qui demana que també es doni a la seva dona, ja que han fet conjuntament les investigacions. Marie també rep el premi, sent la primera dona que l’obté
L’any 1906 Pierre mort d’accident. Es pensa que ella reacciona de manera freda, però el seu diari recull paraules de dolor.
Li ofereixen la càtedra del seu marit i treballa a la Sorbona, tornant a ser la primera dona en aquestes tasques.
Té un somni, crear un gran centre de recerca. No treballa sola, té un gran equip. Es crea “Institut del Radi “a París al final de la 1a guerra mundial, per fer investigació sobre les radiacions i les seves aplicacions.
En 1911 Marie Curie rep el segon premi Nobel en aquest cas per Química. Serà la primera dona amb dos premis Nobel.

Experta mundial en radioactivitat, té contactes amb la indústria. Es fa un document notarial, reconeixent una patent per assegurar beneficis per l’Institut del Radi i d’aquesta manera poder continuar les investigacions.
El 1921 visita Pittsburg a EEUU.
“La humanitat necessita gent somniadora pel ben comú. Ara bé una societat organitzada ha de tenir mitjans de treballs eficaços i una vida lliure de preocupacions materials i que es pugui consagrar a la vida científica”.

Lola Aurín

 

 

 

 

 

 

 

Publicat a General