LAPAO . Canviant les paraules: innovació lèxica i substitucions.

A l’Ampa Can Planas ens ha arribat la col.laboració d’un pare de la nostra associació, que pel seu interès, publiquem a la nostra pàgina web.

———————

El llenguatge i les llengües ens serveixen per comunicar-nos i entendre’ns. Podem usar les paraules en sentit creatiu i la societat validarà o no les propostes. La innovació lèxica i les substitucions són benvingudes quan pretenen aportar un valor social. Però cal rebutjar-les quan pretenen destruir.

En el llenguatge també ens passa. Per exemple, no vinculat a col•lectius, sinó a tècniques de gestió organitzativa, del que abans en dèiem defectes, després en vam dir mancances i punts febles, i ara es parla d’àrees de millora.

Un altre exemple, la manera de referir-se a les persones amb discapacitat, ha vingut precedida d’una llarga evolució: subnormals (per als psíquics), invàlids, minusvàlids, discapacitats, persones amb discapacitat. I actualment algú parla de persones amb capacitats diferents.

Jugar amb els mots és normal. De fet, es diu que qui domina el llenguatge té una part de la partida guanyada! Però en el terreny que vull desenvolupar -el vinculat a l’ètica- ens cal saber quina és la pretensió: si darrera la innovació lèxica hi ha una voluntat de substitució, o bé es tracta merament d’un recurs discursiu. O fins i tot si hi ha una voluntat de desmarcar-se i disposar de mots amb marca d’origen que remarquen la diferència de qui emet el discurs.

Aquests dies estem vivint exemples d’intencionalitat i substitució de mots amb càrrega directament agressiva. El govern aragonès, amb el beneplàcit del govern central, pretén que la llengua catalana que històricament es parla a la franja oriental de l’Aragó passi a denominar-se Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental (LAPAO). Per a mi, en la meva opinió, una manera bastant ridícula de proclamar, en contra de l’evidència (a més de la ciència!) que a l’Aragó no es parla català.

Deixo la pregunta en l’aire: no seria millor acceptar la realitat, que no construir entorns de cotó-fluix.

– Josep –

Publicat a General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.