ELS NENETS, PASTORS NÒMADES DE LAMÀLIA


Conferenciant: Francesc Bailón
Els nenets són una ètnia de pastors nòmades que viu a Rússia a la península de Lamàlia, en un ampli territori i amb una temperatura extrema quasi tot l’any. Han rebutjat les comoditats i els avenços tecnològics de les societats modernes per viure com ho feien fa 2000 anys.
El primer contacte amb el món civilitzat el tenen al s. XVl quan  el Tsar Pere el Gran decideix expandir el seu imperi i els exploradors entren en contacte amb ells. Pensen que són samollers (gos salvatge) i caníbals perquè tenien la boca vermella. Molt temps després s’adonen que estaven equivocats. Menjaven carn crua.
És al s. XX que són reconeguts com a tribu i anomenats nenets que vol dir persones o éssers humans. Ells es consideren units amb la natura.
Amb la intenció de civilitzar-los, els russos, volen convertir-los a la religió ortodoxa: els escolaritzen, munten cooperatives i creen la persona del brigadista, cap dels nenets lligat al govern rus.
És un moment de creixement industrial i s’integren en aquest món. Per ells és una situació traumàtica que els porta gairebé a l’extinció.
La desfeta de Rússia en 1990 els hi dóna l’oportunitat de tornar al seu entorn i recuperar la seva forma de vida.
On viuen els nenets?
Al Nord de Sibèria. El territori s’estén des de l’Oest de la península de Kanin al mar Blanc, fins a la península de Tajmyr.
Com viuen els nenets?
Un poble nòmada i pastor. Viuen en tendes o chum de sis metres de diàmetre on poden viure fins a dotze persones. Practiquen el xamanisme i també són cristians ortodoxos. La seva feina principal és la cura dels rems, d’ells treuen tot allò que necessiten per viure. Cacen, pesquen i tenen ritual per entrar al món adult. No es dutxen mai. Viuen una mitjana de trenta-cinc anys.
Fa temps van trobar uns cràters i van veure que eren sortides de gas metà a l’atmosfera com a conseqüència del canvi climàtic. La capa de gel més externa s’està desfent i els líquens es podreixen. Els nenets, estan perdent una font d’aliment molt important per ells i pels seus animals (rems).

 

Neus Pérez Hernández

Publicat a General