El mite de les Catedrals Gòtiques i el seu simbolisme

La Carolina Chifoni, llicenciada en Art, dissenyadora de rutes turístiques i guia de la ciutat de Barcelona, ens va entusiasmar amb la seva conferència sobre les més importants catedrals gòtiques d’Europa.

L’esglesia catòlica domina l’Europa medieval, i com a mostra del seu protagonisme i poder aixeca construccions complexes, poderoses i modernes. Catedrals com les de Durham (Anglaterra), Notre-Dam de París (Francia), i més properes com la Catedral de León, la Catedral de Girona, la Catedral de Barcelona o la Basílica de Santa María del Mar ens apropen a l’arquitectura gòtica medieval. És a dir, grans vitralls, rosetons, voltes de creueria, nervis, claus de volta, contraforts, arcs ogivals, criptes, tresors, relíquies..
Ens va mostrar amb 90 imatges totes aquestes característiques de les catedrals gòtiques.
La majoria d’aquestes catedrals van ser construïdes sobre les anteriors esglésies romàniques, que ja no agradaven, o sobre antigues mesquites. Situades al centre de les ciutats i , si era possible, sobre un turonet.
Actualment, moltes d’aquestes esglésies s’utilitzen per altres activitats, excepte a Espanya.
Sempre es construïen sota la protecció econòmica d’un noble (reis o comtes) o bisbe (si no tenen bisbe, no són catedrals). Els diners venen sempre de donacions i, sovint, les catedrals queden inconcluses quan deixen de rebre’ls com li passa a Barcelona quan es trasllada la cort fora.
A canvi d’aquestes donacions els protectors eren enterrats dins la catedral. Quan més prop de l’altar central, estan més protegits, i, si és a la cripta, millor.
També eren centres de peregrinació, de cultura, de poder.. Tenien els col·legis oberts als nobles.
La Carolina va analitzar unes quantes catedrals d’Europa que  la seva construcció va ser innovadora.
Va ser una conferència molt interessant.
Entre els llibres que tenim a la Biblioteca de Barberà sobre aquest tema la Carolina Chifoni ens va aconsellar tres:
La col·lecció molt complerta de Art gòtic a Catalunya.
Arte gótico de Jannic Durand, Joaquim Soler Llopis i Marta Masafret Seoane.
Les catedrals gòtiques de Xavier Barral i Altet.

Pilar Gimeno

Publicat a General