EL LLENGUATGE DEL COS

 

 

 

La professora i entrenadora emocional, Rosa Pavón, ens va dir que: “Tot allò que callem també s’expressa. La comunicació no verbal és tot allò que comuniquem als altres, de manera inconscient, amb els moviments del cos. En aquesta conferència es parlarà de com funciona l’inconscient i per a què fa servir els símptomes físics o la malaltia per comunicar-se amb nosaltres”.
Cada persona sap el que és i el que desitja en la vida, però de vegades no ho sap trobar.

El que comuniquem de manera inconscient ens ajuda a estar en coherència entre el que pensem, el que sentim i el que fem.
Teoria de MacLean: A l’encèfal humà habiten tres sistemes cerebrals diferents amb el seu propi funcionament. Es relacionarien entre ells segons cadascú ha anat apareixent a la nostra línia evolutiva essencial i depenent de l’important de les seves funcions per a la nostra supervivència. Seria com una manera d’entendre l’evolució com un procés en el qual el nou es va amuntegant sobre el vell. També es podria dir que l’emocional i el racional formen part de dues dimensions oposades i on hi ha una, no cab l’altre.

EL CERVELL REPTILIÀ apareixen conductes simples i impulsives: por, gana, enuig..
EL CERVELL LÍMBIC  és responsable de l’aparició de les emocions associades a cada una de les experiències que es viuen. Té a veure amb l’aprenentatge.
EL NEOCÒRTEX  és el cervell més recent. Seria el racional.

 
El 1995 Daniel Goleman adquireix fama mundial a partir de la publicació del seu llibre “La intel·ligència emocional”.
A partir d’aquestes teories s’han elaborat les més actuals.
El funcionament coherent del cervell seria l’accés simultani als tres sistemes cerebrals.
CONSCIÈNCIA és allò que reconeixem i posem paraules.
L’INCONSCIENT és l’idioma instintiu-emocional. Rep dades i les processa, però no jutja. No reconeix entre el real i l’imaginari. El cervell busca com fer real el que imagina. Per exemple imaginar que estem movent els muscles serveix per enfortir-los.
Tenim memòria emocional quan una foto o una música ens desperta una emoció. Sentim plaer perquè una situació es relaciona amb un moment agradable del passat.
El llenguatge del cos ens pot ajudar a buscar la coherència. Cada part del cos, cada símptoma reflecteix un tipus de coherència.
Què em passa?
Per què em passa això?
Per a què em passa?
Hem de ser molt honestos amb nosaltres mateixos i reconèixer les nostres emocions.
Cada part del nostre cos està relacionada amb una emoció. El conflicte emocional apareix en forma de dolor, mal d’esquena, gastroenteritis, etc. Si no reaccionem a temps, es pot produir una reacció desmesurada i “explotem “provocant mal de cap, dolor muscular, insomni, etc.
Necessitarem atenció plena (meditació) i silenci per accedir a l’emoció. Si prenem consciència, el dolor desapareix.
ANTÍDOT: ENDORFINES


Les endorfines són substàncies que es produeixen a la glàndula pituïtària durant l’exercici, en moments d’excitació o dolor. Produeixen efectes analgèsics i causen una sensació de benestar.
Es troben prenent el sol, ballant, cantant, amb la música, amb el ioga..

 

 

Pilar Gimeno

Publicat a General