Dret a la llibertat d’informació, expressió i opinió a Guinea Equatorial

DRET A LA LLIBERTAT D’INFORMACIÓ, EXPRESSIÓ I OPINIÓ A
GUINEA EQUATORIAL

El senyor Ramón Esono, dibuixant i activista de Guinea Equatorial, va donar el tret de sortida al curs 2018-2019 de l’Aula d’Extensió Universitària de Barberà del Vallès.
Invitat per l’Ajuntament dins de la programació de les Ciutats Defensores dels Drets Humans es busca conscienciar a la ciutadania d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca diària.

Ens va deixar impressionats tant per la seva habilitat com a artista, ja que no va parar de dibuixar tot parlant, com pel relat del seu patiment a Guinea Equatorial on va ser reclòs falsament acusat de dirigir una organització dedicada al blanqueig de diners i a la falsificació de moneda. Es creu que la seva reclusió està relacionada amb el seu treball artístic, en el qual critica la situació de drets humans del país i el seu president des de fa 40 anys, Teodoro Obiang. El van deixar sortir gràcies a la pressió internacional; les lluites traspassen fronteres, però ara no pot tornar al seu país.

En Ramón diu que tots els països tenen problemes fins i tot els més avançats, però la ignorància dels seus propis drets es gira en contra del poble. No hi ha premsa a Guinea Equatorial, ni escola pública, ni sanitat pública. La família Obiang ho controla tot: la premsa, l’escola, el petroli, els diners..Tot.
Reben ajuda de les O.N.G., però de manera equivocada, molt paternalista i, per tant estan molt desprestigiades.

Actualment treballa des d’ El Salvador per Facebook, que ho llegeix molta gent.
Diu que a les xarxes socials es publica terrorisme, però també “aire fresc”.
Impressionant!
Pilar Gimeno

Publicat a General