AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTARIES

Anna Paré Vidal, Farmacèutica i Nutricionista

Cal diferenciar entre al·lèrgia i intolerància alimentària, ja que tot i produir en alguns casos una simptomatologia similar.

Les intoleràncies són reaccions adverses als aliments que es produeixen a causa d’algun tipus d’alteració que impedeix digerir correctament un aliment o algun dels seus components. Poden tenir una simptomatologia similar a la d’algunes al·lèrgies, com ara diarrea o dolor abdominal, però en aquest cas no hi ha una intervenció del sistema immunitari, es produeixen a causa d’algun tipus d’alteració que impedeix digerir correctament un aliment o algun dels seus components. Comprenen respostes no immunes que són dependents de deficiències enzimàtiques, reaccions farmacològiques o, en alguns casos, de mecanismes desconeguts.

Les intoleràncies són reaccions als sucres que és troben als làctics, (llet i derivats), fructuosa (fruites i verdures), Sanitol (alcohol).

L’al·lèrgia  és una resposta immunològica exagerada de l’organisme que es produeix en persones hipersensibles com a conseqüència de la ingestió, la inhalació o el contacte amb un aliment determinat o els seus derivats, o amb un additiu contingut en aquest aliment. En algunes ocasions les al·lèrgies alimentàries poden provocar trastorns greus i, fins i tot, arribar a comprometre la vida de les persones: això passa quan es desencadena el que es coneix com a anafilaxi, un procés de molta gravetat que pot afectar tot l’organisme i que requereix atenció mèdica urgent.

La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten. Es tracta d’un trastorn autoimmune en individus genèticament predisposats, provocat per la ingesta de gluten que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. La persona intolerant que ingereix gluten pateix una lesió en la mucosa de l’intestí prim.  Aliments prohibits per sempre: blat, ordi, sègol, civada, arròs, blat de moro i qualsevol aliment que porti algun d’aquests productes. Es pot manifestar a qualsevol edat i pot presentar símptomes o no. Pot produir pèrdua de pes, en alguns nens es pot donar retard en el creixement, també vòmits, diarrees, distensió abdominal, anèmia ferropènica, alteracions del caràcter, infertilitat… Per prevenir els efectes adversos en les persones afectades, l’única mesura eficaç és evitar els aliments amb gluten, ja que l’absència de gluten permet la regeneració de mucosa intestinal.

Neus Pérez Hernández

Publicat a General