21 febrer: DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA.–

Amb aquesta diada, es vol cridar l’atenció sobre la fragilitat de milers de llengües que durant els darrers segles s’han anat convertint en llengües marginals en un context de consolidació de llengües oficials i de llengües de comunitats lingüístiques més poderoses des del punt de vista demogràfic, econòmic o mediàtic.

De fet, la majoria de les 6.500 llengües del món no tenen un reconeixement suficient a les administracions polítiques, als sistemes escolars o als mitjans de comunicació. El dia dedicat a les llengües maternes (i paternes) vol contribuir a valorar les llengües de totes les comunitats lingüístiques i a lluitar contra les discriminacions.

PINZELLADES DEL DISCURS D’ERNESTO CARDENAL EN EL MARC DEL III CONGRÉS INTERNACIONAL DE LA LLENGUA ESPANYOLA :

“La principal identitat cultural és el llenguatge, però cap identitat és immutable. L’escriptor ha d’escriure en l’argot i manera com parla el seu poble”.

“Ara, hi ha lleis que protegeixen les espècies en perill d’extinció, per què no hi ha lleis per a protegir les llengües en perill d’extinció?”.

“Una sola llengua fora millor per als buròcrates i els administradors, però tant la nostra història i prehistòria, com les societats primitives contemporànies, semblen demostrar que la plasticitat i diversitat de les llengües, van tenir un paper molt important en l’evolució humana”.

“Els indis “campas” de la selva amazònica tenen 27 paraules per nomenar el color verd i els “miskitos” que són bons mariners, tenen 25 paraules per descriure el vent”.

“No va ser un accident històric infortunat el que tinguéssim moltes llengües. Va ser el medi, que utilitzà la natura perquè evolucionéssim ràpidament”.

“Mentre més petita és una població, més defensa la seva llengua, perquè és l’únic mitjà que té per defensar la seva identitat”.

Publicat a General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.